Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

СКАНДАЛНО! Мигрантите с повече права от нас! Дават им помощи, квартира и...

Както по-рано писахме, наредба приета от Министерски съвет на 12-ти август тази година, урежда казусът с бежанците и техните права. По данни, получилите статут за бежанци и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини.

Това, което обаче е почти скандално от приетите решения на депутатите е, че те получават дадено от общината жилище, детска градина, училище за децата, здравно осигуряване и обучение по български език, както и ориентиране и обучение. Те ще бъдат включени и в програми за заетост. Предвидена е и финансова помощ, която да покрива разходите им за живот. Нещо, което дори самите ние не получаваме.

Припомняме, че тази наредба стана ясна, след като мигранти, настанени в центъра на "Враждебна" обявиха гладна стачка, тъй като не получили обещаният им от властите в гърция "луксозен живот".

Хората получили бежански статут могат да „кандидатстват” по тази програма за интеграция, като декларират желанието си пред Държавната агенция за бежанците. След това ДАБ трябва да направи информационна кампания, с която да запознае получилите статут на бежанец с общините, изявили готовност и желание да се включат.

До този момент нито една община не е подала заявление за участие в програмата за интеграция. Според  кметът на Елхово Петър Киров, който е запознат с  наредбата, смята, че тя едва ли би могла да бъде приложена. Той се надява бежанците да не изберат неговата община, защото жилища и работа там няма. По данни, всеки втори в Елхоло е без работа.

В Звездец хората също са притеснени. Бившите казарми в селото са сочени за бъдещ център за настаняване на мигранти. Хората от селото често срещат мигранти в гората и казват, че някои от тях са агресивни.

Кметът Илиян Янчев няма официална информация дали бившите казарми ще станат мигрантски център. Те са на площ 600 дка, но са в окаяно състояние. Преди пет години Янчев сам предложил те да станат бежански лагер, защото искал да намери работа за местните хора, ала идеята не била приета.

И така докато цяла България води протести срещу отварянето на нови бежански лагери, депутатите гласуват закони за отварянето на нови и нови центрове. Припомняме, че ситуацията в София за момента е изключително тежка най-вече заради струпванията на "бежанци" по ключови места. Преди дни в социалната мрежа бе публикувано видео, в което ясно се вижда как на "Лъвов мост" има буквално прекомерно присъствие на мигранти. По данни, често на подобни ключови места има сбивания между мигранти, разменят се наркотици или се използват услуги на проститутки. Хората се страхуват вечер да минават от там, а присъствие на МВР обикновено липсва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!