Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Вдигат заплатите в здравеопазването с между 15 и 35%

Между 15 и 35% е увеличението на минималните заплати на работещите в здравеопазването, след като днес беше подписан колективният трудов договор за сектора. Министерството на здравеопазването, работодатели и синдикати изразиха удовлетворение от новия документ, който беше подновен за пръв път от 2013 г. Договорът влиза в сила още от днес.
Нов Колективен трудов договор вдигна минималните осигурителни прагове в сектор "Здравеопазване". Най-високо - до 38%, ще е повишението за току-що завършилите лекари. Колективният трудов договор за отрасъл "Здравеопазване" беше подписан в понеделник между работодатели, синдикати и здравния мистър Петър Москов. В договора са включени началните основни месечни възнаграждения на работещите в сферата на здравеопазването, социални придобивки, регулиране на отношенията в системата и други и не е подновяван от 2013 г.
Увеличението на минималните осигурителни прагове в различните специалности и различните видове персонал средно е между 15 и 30% - това са договорени минимални прагове, под които не може да се пада.
Минималната заплата на лекар с една специалност в университетски и многопрофилни болници за активно лечение ще е 980 лв. (800 лв. досега), за лекар с две специалности – 1000 лв. (850 лв. досега), за началник на отделение 1050 лв. (900 лв. досега).
Медицинските сестри ще получават най-малко 750 лв. (600 лв. досега), а старшите медицински сестри – 810 лв. (660 лв. досега).
Увеличенията не засягат здравните работници в спешната помощ, където заплатите са по-високи. Медицинска сестра там взема минимум 900 лв., а лекар – 1500 лв.
Парите за увеличените заплати ще дойдат от промяна в цените на някои клинични пътеки, като към момента по думите на здравния министър са обсъдени около 100.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!