Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Историята на едно момиче от ромски произход с две висши образувания

С малко стимул и подкрепа децата от малцинствата могат да получат огромно вдъхновение и жажда за знания. А това ще е от полза за цялото общество. Примери не липсват. Такъва е Теодора Крумова.

Теодора Крумова е от ромски произход. В живота си се сблъсква с много трудности, но това не я отказва от мечтата й - да завърши своето образование. Така тя става магистър по археология и по средновековна история. Работи като учител по история, английски език и философски дисциплини.

Теодора Крумова - център "Амалипе":
"Не бих казала, че ми е било лесно. Това, което беше, може би положителното в моя случай е, че има хора, които ме поткрепяха. Имах учители, които ме подкрепяха, семейство, което ме подкрепяше. За съжаление много от децата нямат този шанс."

Теодора се включва и в ромска организация, която помага за интеграцията на ромите у нас. Тя смята, че плановете за отпускане на стипендии за ромските ученици, които достигат до гимназия, ще им помогнат. И ни разказва една история

Теодора Крумова - център "Амалипе":
"Едно от децата, на които ние помагаме да си подготви документите в момента, е точно такъв случай. Миналата година, тя завърши. Беше 8 клас, откраднаха я, ожениха я, без нейното желание, премина през много перипетии и в крайна сметка успя да събере сили да се върне, въпреки всички нагласи около нея и от ромска, и от българска страна, успя да завърши като частна ученичка 8 клас и в момента учи 9 клас в гимназия. За едно такова дете, една такава стипендия първо ще покаже на останалите, че образованието е важно и е ценено, тя няма да зависи само от своите родители, ще му покаже и на него, че е оценено и че има смисъл тези усилия, които е положило, и най-вече подкрепата, която ще получи."

Според Теодора има и още нещо важно в програмата на Министерството - нещо повече от 30 евро на месец - осигуряване на ментори за ромите, които да им помагат в обучението

Затова едно от много положителните неща в програмата, което също не беше представено, е менторският компонент. Тези деца ще имат ментори, преподаватели, които ще работят с тя и ще им помогнат също да преодолеят всякакви трудности и пречки, с които се сблъскват."

Според младата жена подкрепата за най-мотивираните деца ще е вдъхнови и другите от малцинствата които все още не са открили богатството на знанията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!