Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Победата на Тръмп изкара хиляди по улиците в САЩ

Изборната победа на Доналд Тръмп предизвика масови протести в редица градове на САЩ тази нощ.  Демонстранти излязоха по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон с викове "Не е моят президент" - фраза, която стана популярен хаштаг в Twitter.

В Ню Йорк хиляди души слязоха по Шесто авеню към Тръмп тауър, където е бизнес централата на новоизбрания президент.  Протестиращи, които скандираха "Ето как изглежда демокрацията", демонстрираха в Чикаго. В северозападния град Сиатъл демонстрантите скандираха "Солидарност!" и "Станете и отвърнете на удара".

Във Вашингтон тълпа от над 100 души скандираше "Любов, а не омраза" в шествие на две преки от Белия дом.  Близо 24 часа по-рано избухнаха подобни протести в редица гладове от Западното крайбрежие на САЩ след неочакваната победа на Тръмп над Хилари Клинтън в надпреварата за президент на САЩ.  Финландия, Швеция, Дания и Норвегия не очакват изборната победа на Доналд Тръмп да окаже особено влияние върху отношенията им със САЩ.

Финландският министър-председател Юха Сипиле каза, че е бил изненадан от резултата на президентските избори в САЩ, и отбеляза, че социологическите прогнози са се оказали също толкова неточни и за Брекзита.

По думите му отношенията със САЩ са от първостепенно значение за Финландия, която има 1300-километрова обща граница с Русия. Според него победата на Тръмп няма да доведе до промяна в отбранителната политика на Финландия, близките й връзки с НАТО или отношенията й с Русия.

Шведският министър-председател Стефан Льовен заяви, че много хора са се разтревожили от резултата на изборите в САЩ, но отбеляза, че страната му е била подготвена за него.

Той каза, че Швеция има дълга традиция на сътрудничество с американските правителства, "независимо от партийна политическа принадлежност".  Норвежкият министър-председател Ерна Сулберг поздрави Тръмп и заяви, че Съединените щати са "най-близкият съюзник" на страната й. Според нея "е от решаващо значение да бъде продължено сътрудничеството" между двете държави.

Датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен призова да не се подхожда с отрицателно отношение към Тръмп преди да се види какво ще направи той.

Японският премиер Шиндзо Абе планира да се срещне с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк на 17 ноември, каза високопоставен японски правителствен източник, цитиран от Ройтерс. Абе и Тръмп са разговаряли по телефона и са потвърдили близкото сътрудничество между двете си страни, като са подчертали, че японско-американският съюз е важен за мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.

Доналд Тръмп е заявил ангажимента си да защитава Южна Корея съгласно съществуващия договор за сигурност между Сеул и Вашингтон в телефонен разговор с президентката Пак Гън-хе, съобщи агенция Йонхап, цитирайки дипломатически източници. По време на предизборната кампания Тръмп спомена, че би бил готов да изтегли разположените в Южна Корея американски войски освен ако Сеул плаща по-голям дял от разходите по дислоцирането им.

В Южна Корея са разположени около 28 500 американски войници.  Мексиканският президент Енрике Пеня Нието и Доналд Тръмп се са договорили да се срещнат скоро, съобщи Пеня Нието, който поздрави Тръмп с победата му на президентските избори в САЩ, предаде Франс прес.  "С новоизбрания президент се договорихме да се срещнем, за предпочитане по време на преходния период (преди Тръмп да положи клетва през януари), за да определим ясно посоката, по която ще поемат отношенията между двете страни", заяви на пресконференция Пеня Нието. Той определи като "сърдечен, приятелски и изпълнен с уважение" телефонния си разговор с човека, който по време на предизборната си кампания напоително хулеше мексиканците, отбелязва АФП.

Депортирането на незаконни мексикански имигранти от САЩ може да нарасне след встъпването в длъжност на президента Тръмп, но този процес няма да започне скоро, заяви мексиканският заместник-вътрешен министър за миграцията Умберто Роке Вилануева, цитиран от Ройтерс.  Мексико също така има готовност да лобира в Конгреса на САЩ и да използва всички законни средства да блокира плана на Тръмп Мексико да плати за изграждането на предложената от него стена по южната граница на САЩ, добави Вилануева.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обади по телефона на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и обсъди с него подобряването на отношенията и сътрудничеството в борбата с тероризма, съобщиха източници от Анкара, цитирани от Ройтерс.  Източниците от турското президентство определиха разговора като "откровен". Ердоган е поздравил Тръмп за изборната му победа и е заявил, че Турция и САЩ са съюзници, обединени от взаимно уважение и общи интереси и ценности.

По-рано днес Ердоган изрази надежда, че победата на Тръмп ще доведе до "ползотворни стъпки" за Близкия изток и за основните права и свободи, припомня Ройтерс./По БТА/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!