Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Експерти: ЕС трябва да окаже допълнителен натиск на Афганистан да приема нелегални мигранти обратно

Споразумението между ЕС и Афганистан за връщане на мигранти в южноазиатската държава трябва да бъде подкрепено с помощ за властите в Кабул. Мнението е на експерта по сигурността Николай Радулов.

Николай Радулов:
"Вероятно ще трябва натиск от страна на ЕС, вероятно ЕС ще трябва да стимулира оставането там, ще трябва да вложи средства, за които говорихме, че е хубаво да се вложат в Близкия изток в Сирия, там от където беше преобладаващия миграционен поток, така че няма няма толкова просто да се реализира, просто подписано споразумение, ще се искат допълнителни усилия, и разбира се това пак ще е на авоари ан ЕС."

Според Радулов ултиматумът на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще изтегли контингента си от Афганистан, е изиграл съществена роля за споразумението на Брюксел с южноазиатската държава.

Николай Радулов:
"Трябва да отбележим, че тук министър-председателят наистина е прав. След като поддържаме умиротворителни сили в Афганистан, и не само ние, ами и другите държави от ЕС, и след като информацията за това, което се случва в Афганистан, е че там е сравнително спокойно, няма никакво основание тези тълпи, които преминават от тук да претендират за убежище."

Радулов обясни, че нелегалните мигранти от Афганистан не носят пряка опасност от тероризъм в Европа, но най-често се препитават с трафик на наркотици.

Николай Радулов:
"Когато стигнат до Западна Европа те обикновено нямат намерение да работят, а се включват в местни престъпни организации, има такива изградени от албанци и афганистанци, които се занимават с проституция, наркотрафик и наркоразпространение, и мисля че за България е наистина опасно и трябва да се борим това нещо да се случи."

По последни данни от всички нелегални мигранти, които достигат до Европа около 24% са именно от Афганистан. Обикновено техният път минава през България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!