Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Извадиха сваления „Месершмит“

Военните извадиха германския самолет, свален в битка през „Втората световна война“ който беше открит в тресавище край самовско село, предадоха медиите.

До операцията се стигна, след като местен багерист случайно попадна на муниции до като копае, за да отводни ягодова нива. Експертите от „Военната академия“ предположиха, че там има заровен самолет „Месершмит“. Германският изтребител „Месершмит 109“ модификация Г6, е бил свален през лятото на 1944 г. и 75 години по-късно отново видя бял свят. С машината загива български пилот, бранил София от англоамериканските бомбардировки на 11 юни 1944 година.

Предполага се, че самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. Изтребителят, типичен за нацисткото „Луфтвафе“, с който пилотите на българските царски военновъздушни сили бранят София от англоамериканските сили, е подарък на страната ни от председателя на германския Райхстаг Херман Гьоринг. Находката е наистина уникална, защото в България няма нито един запазен самолет „Месершмит“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!