Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Боклукът сваля цента с 5%

С 5% ще намалеят сметките за парно на софиянци, след като заработи инсталацията за оползотворяване на т.нар. RDF гориво от боклука.

Данните бяха съобщение вчера в комисията по екология към общинския съвет, която одобри вземането на заем от 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за изграждане на инсталацията. Общата стойност на проекта е малко над 157,5 млн. евро, като по-голямата част от тях - близо 92 млн. (58%), са европейски средства. Останалата част от сумата ще бъде осигурена чрез заема.

Инсталацията ще бъде изградена на площадка на „Топлофикация“ до Централна гара. Очаква се от горенето на отпадъците да се осигурява парно и топла вода за 30-40 000 домакинства и да се произвежда електроенергия за нуждите на 25-30 000 абонати. Консумацията на газ от „Топлофикация“ пък ще намалее с 10% като по този начин ще се пестят по 12,5 млн. евро годишно.

Против проекта се обявиха от политическа група „Пет“, чиито представители настояха да се направи работна група, която да избере най-подходящата технология за инсталацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!