Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

От ЦИК категорични: Валидните бюлетини за референдума – в плик!

При нужда ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите, в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове, заяви говорителят на комисията Цветозар Томов.
Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик.
"Това са данните от първото въвеждане на протоколите, в ход е второто въвеждане на данните от гласуването, след това ЦИК ще направи анализ на несъответствията, при което ще се провери всяко съмнение за техническа грешка и когато се установи, че има такава, ще ги отстрани", обясни той пред "24 часа".
По думите му има случаи на бюлетини без пликове и пликове без бюлетини. И в двата случая такъв вот е недействителен.
Трябва да се установи в кои от случаите става дума за гласове, които са изпаднали от пликовете. Освен това в изборния ден имаше няколко сигнала, че секционни избирателни комисии не са давали на избирателите освен бюлетина за референдума и плик.
"Всеки съмнителен случай, при който има голям брой получени бюлетини без пликове, ще бъде проверен от ЦИК и ще се установи до колко тези случаи се дължат на технически грешки в протоколите. При нужда ЦИК има право и да отвори чувалите с бюлетините в тези случаи и да се види дали става дума за техническа грешка", добави Томов.
Според експерти е възможно големият брой бюлетини без пликове да се дължи на това, че част от членовете на секционните избирателни комисии са пренасяли механично протоколите с броя на гласувалите според подписите в избирателния списък в графата за брой пликове.
Както Dnes.bg писа, при обработени на 100% протоколи в ЦИК, броят на гласувалите в референдума са 3 487 428 души, което означава, че около 13 000 гласа не са достигнали, за да станат резултатите от него задължителни.
Сметките на Слави Трифонов пък показаха, че общият брой на гласувалите е 3 501 220, което е повече от изискуемите 3 500 585 гласа, които правят решенията от референдума за задължителни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!