Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Карантината в Харманли очаквано доведе до бунт и размирици

Наложената под натиска на патриотични организации карантина в бежанския център в Харманли очаквано доведе до пореден протест на мигрантите, който този път прерасна в сблъсъци с полицията и палежи.

В крайна сметка след около час и половина и намесата на жандармерията ситуацията бе овладяна. Напрежението обаче остава.  Протестиращите мигранти запалиха част от обзавеждането в центъра, автомобилни гуми, дюшеци и други. Освен това се опитаха да напуснат лагера, като удряха с пръчки полицаите и хвърляха камъни по тях.  Служителите в лагера избягаха панически през странични входове, а свидетели ги описаха като плачещи и силно стресирани, съобщи Darik.net.

 На място пристигнаха стотици служители на жандармерията, полицията и пожарната, които обградиха центъра и постепенно потушиха бунта. Първоначално излезе информация, че един полицай е леко ранен, но по-късно от МВР съобщиха, че няма пострадали полицаи или повредена техника.  Сериозни щети са нанесени на няколко сгради, сред тях - столовата и новият регистрационен център. Щети има и по друга нова сграда – изолатор за болни, която е направена с европейски средства и трябваше да бъде открита тази седмица, съобщи БНР. 

Пред центъра се събраха десетки от протестиращите срещу мигрантите, включително и добилият медийна слава "ловец на бежанци" Динко, който представи поредната си идея – държавата да отвори границата и бежанците да бъдат изведени.  Парадоксално, но и част от протестиращите мигранти поискаха точно това - да бъдат допуснати да продължат пътя си към развитите западни страни през Сърбия. 

ВМРО, Патриотичният фронт и "Атака" проведоха серия от протести срещу бежанците в Харманли, като последната им изява мина под мотото, че бежанците пренасят болести и са опасни за местните. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също разпозна като "успешна" тази риторика и влезе в тона на "патриотите".  Ситуацията е овладяна, но няма решение  В ранния следобед от МВР съобщиха, че вече се преговаря с протестиращите, но засега няма намерено трайно решение на ситуацията.  Органите на реда твърдят, че не са употребили сила и не са използвали водното оръдие, което е било докарано на място, съобщи NOVA TV.  Шефът на Областната дирекция на полицията Ангел Цанков съобщи, че има достатъчно полицаи, които са готови да спрат бежанците и няма да се допусне да тръгнат към града.  От МВР съобщиха още, че е образувано досъдебно производство за хулиганство и повреждане на имущество.  Не е ясно кога ще бъде вдигната карантината.

В центъра са настанени около 3000 мигранти. Той бе поставен под карантина заради разпространена информация, че хората в него разпространяват зарази.  Властите установиха, че няма никаква епидемична опасност, но под натиска на патриотични организации наложиха временна карантина на центъра докато траят лечението и изследванията на настанените там.  Ограниченията трябва да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани. Според NOVA TV обаче обещаните екипи от медици от различни болници ще дойдат чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога.  ДАБ: Напрежението е генерирано изкуствено  Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова, която пристигна на място в Харманли, коментира, че напрежението е изкуствено създадено след информация в медиите за епидемия. 

Освен това тя твърди, че лагерът не е под карантина, въпреки че в понеделник здравните власти наложиха тази мярка.  "Това не е карантина по своята същност, защото лицата се движат свободно на 175 декара. Те не са изолирани. Това е мярка, за да се намали напрежението сред населението и за да се извърши скрининг при условия, които дават възможност на специалисти да проверят всички - и здрави, и такива, които имат оплаквания, и такива, които са в процедура на лечение", посочи Петя Първанова, цитирана от БНР.  Тя посочи още, че искането центърът да бъде от затворен тип, е неизпълнимо.

 "Аз много искам да проявим разбиране и към тези хора, които са вътре, защото освен тези, които протестират, има и семейства, има деца, и ние трябва да проявим и човещина, освен единствено и само да бъдем водени от това какво точно се случва, дали то представлява някакъв интерес за голяма или малка група хора, а действително да изпълняваме ангажиментите си", каза тя. 

"Защото, когато България - преди още да се присъедини към Европейския съюз, на всички беше известно, че политиката в областта на убежищата е хоризонтална политика. Това е политика, която спазват всички държави, защото има международно-правни актове, които ние трябва да изпълняваме, има конвенции, към които държавата се е присъединила и всичките тези искания за центрове от затворен тип, това е нещо, което е неизпълнимо и не трябва да бъдем манипулирани", добави тя. 

"Една култура срещу друга. Трябва да постигнем баланса", коментира още Първанова.  "Патриотите" и БСП обвиняват правителството  Искрен Веселинов от Патриотичния фронт коментира, че протестиращите "мигранти, които палят, горят и демонстрират неуважение към закона и българските институции, трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък".  Колегата му Борис Ячев добави, че МВР и външното министерство "действат нерешително, даже меко".  Николай Александров от "Атака" коментира, че "който е палил, чупил, мятал камъни по български полицаи трябва да понесе цялата строгост на закона и да се върне там, откъдето е дошъл“. 

В техния тон влезе и лидерът на БСП Корнелия Нинова която посочи, че бунтът в центъра в Харманли бил последица от неадекватната политика по темата за бежанците. Според нея реакцията за затваряне на лагера била закъсняла. Нинова посочи, че от три месеца говорели за опасността от разпространение на заразни болести.  ДБГ иска шефовете на МВР и агенцията да бъдат привикани в НС  "Движение България на гражданите" (ДБГ) от своя страна поиска да бъдат изслушани на извънредно в парламентарната вътрешна комисия шефовете на Държавната агенция за бежанците и МВР по повод сблъсъците. 

"Призоваваме отговорните институции да обявят публично нанесените при инцидента днес щети от увреждането, палежите и унищожаването на имущество публична собственост. Над 2 милиона лева публичен ресурс, в това число български и европейски средства, средства на БЧК и ООН, бяха отделени за Центъра преди по-малко от една година и е крайно неприемливо рушенето на това имущество, за което виновните трябва да понесат най-строги наказания", смятат от партията на Меглена Кунева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!