Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Студ, глад и мизерия! Как петчленно семейство живее с 4 лв на ден

Това е историята на едно 5-членно семейство, което живее с 4 лева на ден. Историята за мечтата на една майка трите й деца да получат образование.

Нямат ток, нито баня. Живеят в една стаичка. Атанаска Костадинова иска Габриела, Ася и Веселин да са умни, учени деца. Тя самата няма образование, пише столичен ежедневник, цитиран от Пик.

„Ася е при нас още от отваряне на центъра, когато тя дойде тук изобщо нямаше никакви изградени навици – не можеше да си мие ръчичките, не можеше да се храни, не знаеше как да държи приборите и да ги използва. Комуникираше със звуци, с движения. Брат й дойде в началото на тази учебна година…В началото той имаше същите проблеми като нея. Сега, за много кратък период от време, за около 4 месеца, Веско може спокойно да си говори с децата”, разказва Мария Тошева от Центъра за ранно детско развитие в Котел.

Центърът подпомага деца от семейства в тежко материално положение, които не могат да си позволят таксата за детска градина. Първоначално родителите, някои от които са неграмотни, гледали скептично на идеята. Сега обаче разбират, че от образованието има смисъл.