Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Министър Петкова преговаря в Москва за спиране на лихвите за руските реактори

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е на посещение в Москва за втората среща на специалната работна група, която бе създадена между България и Русия във връзка с двата ядрени реактора. Целта на правителството е да се договори спиране на ежедневните лихви от 167 000 евро. Ето и подробностите. 

Целта на България е да се спрат лихвите, които се начисляват всеки ден за двата руски реактора. Става въпрос за 167 000 евро ежедневно. На преговори по този въпрос в Москва е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В руската столица се провежда второто заседание на съвместната работна група, която обсъжда както бъдещето на проекта АЕЦ "Белене", така и подробности около купуването, съхранението и доставката на двата реактора.

Припомняме ви, че въпросът за спирането на лихвите бе поставен преди две седмици от премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор между него и руския президент Владимир Путин. Борисов уведоми Путин, че вече е взето решение за отпускане на 1,3 милиарда лева на Националната електрическа компания, за да може тя да заплати двата реактора, както постанови Арбитража в Женева. Целта е докато се завърши изцяло процедурата да се спре начисляването на ежедневните лихви от 167 000 евро. Освен това България оспорва пред Арбитража 82 милиона евро лихви поради открити технически грешки. Руската страна е съгласна, че лихвите не са начислени правилно.
Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи още, че правителството ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура, тоест с частен инвеститор. Това обаче няма как да се случи без съгласието на самите руски производители, обясни още Дончев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!