Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Огромни разрушения в Италия след ново силно земетресение


Ново силно земетресение с магнитуд 6.6 разтърси Централна и Южна Италия след седмица на трусове, които оставиха без покрив хиляди хора, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

По информация на БТА разрушенията след труса са големи, но засега няма данни за жертви. Към 20 души обаче са ранени, като някои от тях - тежко, съобщи българският посланик в Италия Марин Райков пред БНР.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център е определил магнитуд от 6.6 или 6.5 по Рихтер с епицентър на 132 километра североизточно от Рим и на 67 километра източно от Перуджа, близо до епицентъра на трусовете миналата седмица.

Според Националния институт по геофизика и вулканология на Италия трусът е бил с магнитуд 6.1 и с епицентър между Норча (около 5 хиляди жители) и Пречи (752 жители) в провинция Перуджа на областта Умбрия. Двете общини бяха в епицентъра на земетресението и в сряда, 26 октомври.

По информация на ТАСС метрото в Рим временно е било затворено, за да се направят проверки след земетресението.

Два труса с магнитуд 5.4 и 5.9 бяха регистрирани на 26 октомври в централната част на Апенините в района между градовете Перуджа и Мачерата (на границата между областите Марке и Умбрия) и оттогава в района постоянно се усещат вторични трусове, достигащи магнитуд 5.0.

В резултат близо 4000 души в 15 населени места останаха без покрив в областта Марке, която сериозно пострада от природната стихия.

Според кореспондента на БНР в Италия в понеделник правителството в страната ще обяви мерките, необходими за създалата се нова, допълнителна критична ситуация във вече обявените зони с извънредно положение.

Според премиера Матео Ренци случващото се е "чудо", защото нито на 26-и октомври, нито днес има жертви от разрушенията, тъй като хората в голямата си част не са били по домовете си.
ЕС ще подпомогне Италия със средства за справяне с бедствието. Според БНР проблемът не е само в големите разрушения, загубата на исторически паметници и щетите за местната икономика, но и в нарастващия брой на хората, които остават без подслон. Само за област Марке броят им може да се окаже към 100 000 души. Норча например е пълен с исторически символи, където напълно са разрушени църквата „Св. Мария” и базиликата „Св. Бенедикт”.
В ранния следобед в неделя отново край Норча е регистриран нов трус с магнитуд 4.6 по Рихтер.

Папа Франциск заяви в неделя, че се моли за пострадалите от най-голямото земетресение в Италия. По време на традиционната неделна молитва във Ватикана духовният глава на католиците изрази солидарността си към хората от районите, засегнати от труса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!