Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

БИНГО Новини предупреждава за основните методи на телефонните измамници

Нараснал е драстично броят на телефонните измами у нас. Регистрираните случаи в цяла България са надвишили драстично с 86% от миналата година, като през 2016 година случаят на регистрирани телефонни измами в цяла България е било около 70%.

Потърпевшите на телефонни измамници са най-често възрастни хора които лесно могат да бъдат подмамени.

Сега „БИНГО Новини“ ще ви разкрие как да се предпазите от телефонни измамници в случай че те позвънят на телефона ви и разбира се какви са техните най-често използвани сценарии.

1. СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ - На стационарния или мобилния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума пари. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря“ за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

2. ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА - На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучери за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, основно телевизори и бяла техника.

3. КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ, РАДИАТОРИ, ХЛАДИЛНИЦИ И ДР. - На телефона Ви се обажда лице, което се представя за близък, роднина или приятел, като в хода на разговора се припознава като такъв, отправя Ви молба за внасяне на капаро за поръчани от него на изгодни цени на климатици или друга бяла или черна техника в размер на няколко хиляди лева. Дава мобилен телефон за връзка с представител на търговската верига за заплащане на капарото и обещава, че до края на деня или най-късно на следващият, като се върне в града ще възстанови сумата.

4. ИСКАНЕ ЗА ОКАЗВАНЕ НА СЪДЕЙСТВИЕ НА МВР - На мобилния или стационарния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на МВР и иска да съдействате за разкриване на лица, извършващи телефонни измами. „Служителят“ иска за документиране и доказване  на престъплението при получаване на телефонно обаждане да се съгласите да дадете исканата сума, след което лицето да бъде задържано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!