Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Мъж с кану се удави на Корал

31-годишен турист от Ямбол се удави в морето, след като силно вълнение обърна кануто му.

Трагичния инцидент е станал във вторник на обяд в неохраняема зона. Мъжът излязъл на разходка с кану край курорта Лозенец около 12 часа, въпреки предупрежденията на приятелите си, че морето е бурно. Минути по-късно силните вълни преобърнали плавателния съд и туристът изчезнал във водата. Очевидци на инцидента подали сигнал и спасители веднага влезли в морето да го търсят, но уви безуспешно. Три часа по-късно трупът на мъжа е бил изхвърлен от вълните на плаж Корал, близо до мястото, на което се е удавил. Тялото е откарано за аутопсия в Съдебна медицина към УМБАЛ-Бургас, а по случая е образувано досъдебно производство.

Инцидентите с удавени в морето това лято бележат рекорден ръст, сочи черната статистика. От началото на сезона до момента морето е взело над 25 жертви. Най-голям е броят на удавените през август, който традиционно се счита за най-опасния месец за къпане. Основната причина е опасното мъртво вълнение и издълбаните дънни ями. Подводно „засмукване“ има през цялата година, но августовските течения са особено силни и коварни. Сред морските хора живее старо поверие, че на Илинден „морето се обръща“ и винаги взема жертва. Това означава, че тогава се появява най-силното мъртво вълнение. Истината, е че опасността не преминава само с Илинден, а остава до края на август. Затова и летовниците трябва да са особено внимателни и да не пренебрегват червения флаг, който забранява къпането.

Мъртвото вълнение, наричано още сулоган крие огромни рискове през целия сезон. Най-често то се появява след кратки бури. Когато вятърът утихне, морето се успокоява, но само на пръв поглед. Под привидно гладката повърхност има остатъчни мощни вълни, които „засмукват“ като вакуум и теглят навътре и надолу към дъното. Дори и опитни плувци не могат да се справят със смъртоносната хватка на мъртвото вълнение. Спасители предупреждават, че по това време на годината подводните течения са най-силни и коварни. През август мъртвите вълнения се появяват дори на плитчините до самия бряг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!