Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Бизнесът иска стипендиите за ромите да са за определени специалности

Предложението на министерството на образованието и науката да се отпускат стипендии на ромски деца, които са достигнали до гимназия и имат успех, предизвика широка обществена дискусия. Програмата има за цел мотивация на децата от ромски семейства за завършване на средно образование. Става въпрос за стипендии от около 30 евро месечно. Потърсихме мнението на бизнеса по въпроса - какво е то вижте в следващия материал. 

Ромските деца, завършили 8 клас, да получават стипендии за успех над 3,50. Това предлагат от министерството на образованието и науката. 40 на 100 от програмата на стойност 1 млн. лв. ще бъде субсидирана от усвоени европейски проекти. Останалата част от парите ще бъде предоставена от международен ромски фонд. Целта е децата от ромски семейства да бъдат стимулирани да завършат средното си образование. Според министъра на образованието и науката Меглена Кунева причината са прогнозите, че през 2020 г. 1/4 от пазара на труда у нас ще е от роми. Представители на бизнеса са на мнение, че е важно да се работи в посока намаляване на безработицата сред малцинствата, което минава, разбира се, през тяхното образоване.

Васил Велев - АИКБ:
"Тези стипендии се финансират в по-голяма част не от бюджета, а от ромския образователен фонд. Те са целеви, не могат да се използват за друго. Доколкото останалите 40% се финансират от бюджета, може да бъде поставено такова условие от нас те да бъдат давани за определени специалности и професии, от които пазарът има нужда."

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев стипендията, давана на ромските деца за определени специалности, ще спомогне за по-добро интегриране на пазара на труда чрез придобиване на квалификация, необходима на бизнес индустрията у нас. Очаква се за двете години от програмата на министерството да се възползват около 700 ученици.