Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Военните действия в Мосул срещу ИДИЛ могат да доведат до нова бежанска вълна

Военните действия в иракския град Мосул, които целят да прогонят "Ислямска държава" от територията му, могат да доведат до поредната бежанска вълна към Европа. За това предупредиха експерти. 

Какви още биха могли да бъдат последиците и как може трайно да се ликвидира "Ислямска държава" - вижте:
В нощта между събота и неделя в Ирак започна операция на иракското правителство по освобождаването на втория по големина град в страната Мосул от "Ислямска държава". Според експертите у нас, офанзивата може да доведе до нова вълна от мигранти, която ще се насочва главно към Европа. Освен това може да се стигне според тях до сектантски кланета между шиити и сунити - двете основни групи в Ирак. Така напрежението в града ще остане, а ИДИЛ няма да бъде ликвидирана, опасяват се анализаторите.

Нидал Хлайф:
"За съжаление тази операция в момента ще допринесе ескалирането на сектантската война в тази страна. Второ този град ще бъде разрушен. Това означава, че трябва да очакваме една голяма бежанска вълна към Турция, а от там може би и към Европа. Трето самата коалиция е оставила сигурен коридор на ИДИЛ, за да избягат към Сирия. Има данни, че част от водачите на ИДИЛ и семействата им са се преместили в Сирия. Това означава, че не решаваме коренно съдбата на тази организация, просто частично решаваме - те бягат от Ирак в Сирия."

Журналистът и политически анализатор Нидал Хлайф предупреди и за друга опасност. Прогонените от Мосул ислямисти могат също да тръгнат към Европа.

Нидал Хлайф:
"В същото време не трябва да забравяме, че тази организация има 30 хил. бойци. Сред тях има 5 хил. бойци от Европа. те ще се върнат по местата си. те са от над 80 държави - през кой ше минават, кой от тях ще успеят? Те са се подготвили за това нещо и си правят техни планове за офанзива понататъчна, с терористични актове в различни държави."

Според експертите краят на ИДИЛ няма да настъпи чрез военни операции, а чрез политическо решение на проблемите в Арабските страни. Защото именно политическите кризи са довели до зараждането на терористичните организации и дори сега "Ислямска държава" да бъде отстранена от Ирак, това не гарантира че няма да се зароди друга подобна ислямистка организация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!