Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Освобождаването на Алепо върви с пълна сила

Източна част на Алепо през последните часове напуснаха 3,179 цивилни, включително 1,519 деца, и 138 кърмачета, се казва в доклада на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия.

Цивилни граждани са осигурени  в хуманитарни центрове, те са снабдени с медицински грижи, топла храна и бебешки храни,вещи от първа необходимост и облекло, се казва в доклада. В Алепо вече са освободени от терористите десет квартала и повече от три хиляди сгради (около 260 хиляди жилищни помещения). Повече от сто бунтовници спряха съпротивата,предадоха оръжието и се оттеглиха по организираните от руския Център за помирение и сирийските власти, коридори.

След пълният провал на САЩ и западната коалиция в Сирия,неуспехите в Мосул и Рака,сега Вашингтон се опитва да спре освобождаването на Алепо от коалицията на Русия или поне да „отчупи парче от баницата“. Сега се сетиха да отделят своите „умерени терористи“ от „лошите терористи“.

Washington Post пише: Кери се опитва да се споразумее с Русия за Сирия преди инаугурацията на Тръмп.Дипломат №1 разговарял с колегата си Лавров два пъти за седмица. Кери се страхува, че след инаугурацията на Доналд Тръмп САЩ могат да се окажат на страната на сирийския президент Башар Асад, поясняват източниците на изданието. Затова дипломат №1 във Вашингтон „полагал неистови и даже невъобразими дипломатически усилия” за вдигане на обсадата от Алепо. Според изданието, Кери се притеснява, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп след встъпването си в длъжност ще постигне съвсем различно споразумение с Москва, в резултат на което САЩ ще се окажат „непосредствено на страната” на Асад.

Сирийските правителствени медии сочат, че правителствените сили в неделя са превзели Масакен Ханано, най-големият контролиран от опозицията квартал а Алепо. Сирийска държавна медия съобщава, че правителствените сили са успели да си върнат контрола над най-големия квартал на град Алепо, който преди това е бил под контрола на бунтовници, предава агенция AFP. Успехът е голям пробив в офанзивата за освобождаването на целия град от антиправителствените бунтовници.

Москва е на път да постигне преломна победа в Сирия и до дни да освободи град Алепо във взаимодействие със Сирийската армия и бойни сили от пет държави. За последната битка за Алепо са съсредоточени значителни сили на сирийската армия, Силите за национална отбрана, Републиканската гвардия, ливанската „Хизбула”, афганистанските батальони „Фатимиюн”, иракските „Харакат ал-Нуджаба” и палестинските „Ал Кудс” и край Алепо са прехвърлени допълнително ирански военни специалисти и е усилено иракското опълчение „Харакат ал-Нуджаба”. Завършва прехвърляне на значителни сили в района на авиобаза Квейрес източно от Алепо.

Авиацията от крайцера „Адмирал Кузнецов“ и ударите на стратегическата авиация в последните седмици нанесоха тежки и невъзвратими загуби на групировката „Джебхат ан-Нусра“ и „Ислямска държава“. Руската корабна група извършва мащабна операция по нанасяне на удари по терористите в Идлиб и Хомс.

В бойните действия за първи път в историята на ВМФ се включи и крайцера „Адмирал Кузнецов“. Фрегатата „Адмирал Григорович“ извърши пускове на крилати ракети „Калибър“ по позиции на терористите. В операцията бяха задействани и брегови ракетни комплекси „Бастион“. Стратегическата авиация на Русия нанесе удари по райони със струпване на бронирана техника и цехове за производство на оръжие на екстремистите от „Ислямска държава“,след полети, около Европа, а изстрелването на крилатите ракети се осъществи над Средиземно море.

Бомбардировачите-ракетоносци Ту-95МС излетяха от базата „Енгелс“ (835 км югоизточно от Москва) и нанесоха удар с крилати ракети Х-101 по частите на „Ислямска държава“ (ИД) в предградията на градовете Идлиб и Хомс. Едновременно със стратегическата авиация, в бойните действия се включиха и палубните изтребители Су-33 от авиогрупата на „Адмирал Кузнецов“.

Звената Су-30СМ осигуряваха прикритие за самолетите. Досегашните полети на стратегическата авиация минаваха над Каспийско море, а след това над територията на Иран и Ирак. Този път обаче самолетите прелетяха над акваторията на северните морета и източната част на Атлантическия океан, за ужас и назидание на натовския генералитет.

Ту-95МС прелетяха общо около 11 000 км с две дозареждания във въздуха. „ВКС отработват възможностите на стратегическата авиация  да използват ракети с далечина на стрелба 5000 км, когато и да било където и да било“. „Тигрите” и „Хизбула” изтласкаха терористите от  Акраб.Мощната атака удари позиции на „Джейш ал-Фатах”.Североизточно от Алепо продължи настъплението и атаките на терористите в районите Баабдин и Ал Инзарат.

След мощна артилерийска подготовка армията и палестинското опълчение от бригадата „Ал Кудс” взеха под контрол важни позиции. „Хизбула“ изпрати край Алепо 5000 калени в боеве палестинци с танкове, БТР, БМП и артилерия.След „тежката” мотострелкова бригада движението „Хизбула” изпрати на фронта „лека” бригада, снабдена с бойни джипове (джихад-мобили). Общата численост само на това подкрепление е около 5 хиляди души с танкове, БТР, БМП, артилерия и друга тежка техника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!