Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Кристалина Георгиева става генерален директор на световната банка

Кристалина Георгиева е подала оставка като заместник-председател на Европейската комисия, за да започне работа на висока позиция в структури на Световната банка, се казва в сайта институцията. 

Поместено е официално изявление на Кристалина Георгиева, с която тя съобщава за напускането на Брюксел.
"Беше чест за мен да работя през последните седем години за ЕС и за моята страна като еврокомисар за хуманитарната помощ и в настоящата си роля като вицепрезидент на Европейската комисия. Когато пристигнах през 2010 година в ЕК от Световната банка , аз не напусках само работата, която обичах, и самата организация, но също и цял сектор – светът на глобалното развитие. Мислих дълго дали да приема предложението за главен изпълнителен директор в Международната банката за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие в групата на Световната банка. В крайна сметка аз не успях да отхвърля предложението да се върна да работа в област, която ме изпълва със страст към работата и възможности да внеса някаква промяна в Европа и останалата част от света", казва Георгиева.
"От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията", добави тя.
Заместник-председателският пост на Кристалина Георгиева в ЕК ще бъде поет от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер. "Работата на Еврокомисията трябва да продължи", заяви в писмено изявление по повода председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той казва, че приема оставката на Георгиева с "голямо съжаление". "Кристалина Георгиева е опитен политик, когото аз много уважавам. Искам да ѝ благодаря за лоялността и отдадеността ѝ като заместник-председател на ЕК", казва още Юнкер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!