Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

В задния двор на интернет

Това е мястото, от което всеки с компютър и пари може да се сдобие с всяко едно нещо, за което си помисли - от наркотици и оръжия до фалшиви документи и органи. Детската порнография, зоофилията и съвети за всякаква престъпна дейност също са на мода.
Ще си кажете „Как така нещо такова ми е избягвало през всички години, в които сърфирам в мрежата?“. Dark Web всъщност е само малка част от тайните на нашия интернет, който не се изчерпва с Google, Facebook и YouTube. Той е едно от многото разклонение от така наречения романтично Deep Internet (дълбок интернет). Според някои изчисления, този дълбок интернет е 500 пъти по-голям от този, който е на повърхността и в който ние всички търсим информация и използваме всеки ден. Според проучване в списание Nature индексът на Google обхваща едва 16% от повърхността на мрежата и пропуска всичко останало в тези огромни уеб масиви. Всяко направено търсене в търсачките дава резултат, който е равен на едва 0,03 процента от това, което съществува онлайн или една на всеки 3000 страници.

ХАКЕРИ
Ако до преди 7 години влизането в тъмните дебри на мрежата е било запазена привилегия само за хакерите, то днес там може да влезе всеки. В това число и Али Давид Сонболи, който преди седмица уби 9 души в търговския център „Олимпия“ в Мюнхен. Атентаторът е бил изявен фен на друга ярка личност от нашето съвремие - Андеш Брейвик, който преди 5 години уби близо 80 човека и рани над 160 души в Норвегия. За Сонболи било важно да използва същите оръжия като Брейвик, поради което и започва да търси 9-милиметров пистолет Глок-17. И го намира успешно в едни от сайтовете на Dark web. Важно е да се отбележи, че имената на сайтовете в този интернет изглеждат като нелогично и безразборно скупчване на букви. Ето защо и много сайтове в „светлия интернет“ са съставили списъци с най-използваните сайтове и са дали линкове към тях, за когото се интересува. Интересното е, че Dark web разполага с всички сайтове, с които и неговият добродушен събрат, но са насочени към злодейства. Така дори и Facebook има своя еквивалент - Blackbook, който обаче в момента се подобрява и не се отваря.
ТЪРСЕНЕ
Търсачките, еквиваленти на Google, пък са разделени на няколко вида - такива, които показват резултати без никаква цензура и такива, които не допускат търсенето на неща като детска порнография. Dark web си има дори нещо като родния форум BG-mamma, където обаче вместо за бебета и съпрузи, се задават въпроси като „Как да изпера парите си?“, „Някой продава ли скимиращо устройство?“ и „Някой да има опит с оборите на улицата?“. Разбира се, на много места се търсят и наркотици. И се намират дори такива, които все още не са измислени. В Hidden Wikipedia (скритата уикипедия) са изредени всички виртуални ъгълчета, на които се раздават грамове кока, трева и какво ли още не. Сайтовете от този тип са над 30, като повечето предлагат безплатна доставка. „Станете пълноправен американски гражданин“ е мотото на един от другите сайтове. Оказва се, че един фалшив паспорт за САЩ е 4000 долора, като от сайта гарантират качеството на продукта си с такава убеденост, че американската мечта се сбъдва още преди да си взел паспорта.

ПЪТ
Всъщност пътят до Dark web е кратък, но и много опасен, така че дори и любопитството може да ни вкара в беля. Най-лесната порта към гетото на мрежата минава през приложението, маскирано като браузър „Tor“. Точно като бога на скандинавски митологии, „Tor“ се бие със зъби и нокти за да запази нашата анонимност и да не се изложим на риск повече от нужното. Програмата се тегли от официалния й сайт и изглежда като класически браузър който силно наподобява браузъра Mozilla Firefox, но с разлика, че „Tor“ може са отваря далеч по-странни сайтове. Хакерите предупреждават обикновенния човек за няколко неща, докато са във виртуалния подземен свят - никога не уголемявай прозореца на „Tor“ на цял екран; не сваляйте торенти от сайтове в Dark web, защото така предавате на всички данните си и кой сте; никога не отваряйте файлове, свалени от Dark web, докато устройството ви е вързано към интернет. В случай, че днес не ви е до детско порно или купуване на забранени субстанции, винаги можете да изгледате сериала Mr Robot и да видите какво всъщност значи Dark web и как го използват големите риби.

„Да си представим, че интернет е от онези големи и красиви имения, в които всички си мечтаем да живеем някой ден. Всяко такова имение обаче има таван с прашасали кашони и безкрайно много тайни. Или пък заден двор с барака, пълна, ако не с трупове, то със сигурност с неща, които никой не трябва да вижда. Интернетът, който познаваме, не прави изключение. Бараката в задния му двор се нарича Dark web (тъмна мрежа) и е огромна.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!