Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Бедствено положение в Банско

Бедствено положение обяви кметът на община Банско. От проливните дъждове на няколко места водите на река Глазне са излезли от коритото и са залели земеделски площи, ски съоръжения, сгради. 

Стотици служители и доброволци продължават да се борят с придошлите води.   Бушуващите води отнесоха два моста над реката - единият в планината, а другият в горната част на града. Залят е ски пътя, както и две заведения извън града. Водата е мътна и не е годна за пиене. Има опасност от поражение върху електроснабдителната и водна инфраструктура. До момента няма сигнали за бедстващи хора. Всички служби са на крак. Мобилизирани са екипи от служба

"Пожарна безопасност и защита на населението", от горските стопанства, доброволните отряди и десетки багери и камиони от региона, каза кметът на общината Георги Икономов и допълни, че в момента усилията са насочени към изграждане на временни диги чрез насипи над града. Пряка опасност реката да излезе от каменното корито в градската част засега няма, но хората са много уплашени, тъй като дъждът не спира:  Как да не се страхувам? Даже тук, като стоя на парапета, пак се страхувам. Като се ударят камъните и цялата земя подскача - коментира жител на Банско.  

Обявени са горещи телефонни линии за подаване на сигнали, каза кметът на Общината Георги Икономов и допълни: Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали така въобще... Реката влачи дървета, камъни, огромни количества. Пробила е на доста места в горното течение, над местността "Пещерите". Тече по ски пътя, имаме наводнени две заведения. Имаме огромно количество техника, но за съжаление в момента реката ни надвива.  

Кметът Икономов не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.   Разрушен е ски път в района на ски-зона Банско, наводнени са две заведения за обществено хранене. Разрушени са и два моста.  

В късния следобед ситуацията в Банско се нормализира. Кметът съобщи, че ситуацията е овладяна. По думите му техниката и хората, които са по критичните точки на реката, продължават да работят. Дигите се усилват, изградени са и подпорни стени около 300 метра над града, които пречат на реката да прелее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!