Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

И мъжете ще могат да раждат

Учени преодоляха ограниченията на природата чрез експеримент, който един ден може да позволи на мъжете да раждат бебета, предаде в. „Дейли мейл“.

Проучването показва, че сперматозоидите и кожните клетки - или всеки друг вид клетка, които не са яйцеклетки - са напълно достатъчни за зачеване. Учените уточниха, че сценарият на забременяването на мъж от мъж е „спекулативен и в сферата на фантастичното“, но не го изключиха по принцип.

МИШЛЕТА
Екип от учени от университета в английския град Бат успяха за пръв път да предизвикат раждане на мишлете чрез инжектиране на сперма в клетка, която не е овоцит (зряла женска полова клетка). „Смята ше се че единствено овоцит може да активира спермата, за да стане възможно развитието на ембрион“, изтъкна един от ръководителите на изследването д-р Тони Пери. Той заяви, че за пръв път се е стигнало до подобно развитие чрез инжектиране на сперма в „ембриони“. Използваните „ембриони“ са особени изкуствени форми, получени чрез химично стимулиране на яйциклетката, за да започне клетъчно делене без намеса на сперматозоидите. Инжектирайки сперма в тези особени клетки, наречени партеногеноти, учените успели успели да предизвикат раждане на живи мишлета в 24 на сто от случаите. „Бебетата мишки останаха плодовити възрастни екземпляри с нормална продължителност на живота“, отбелязва д-р Пери на пресконференция в Лондон.
Авторите на изследването от университета в Бат и университета в германския град Регенсбург прогнозират, че един ден ще се стигне до репрудукция без овоцити. „Това свидетелства за особени умения - отбелязва биологът Робин Лъвел-Бадж от института „Франсис Крик“ в Лондон. - Уверен съм, че блажодарение на метода ще научим важни неща за клетъчното препрограмиране в първите стадии от развитието на ембриона“.

ПРИЛОЖЕНИЕ
Методът открива нови перспективи в областта на асистираната репродукция. Уникалните резултати дават възможност за спорни от етична гледна точка приложения, които са в резрез с традициите и правят жените излишни. Хомосексуалните например може да имат бебета един с други, а един мъж дори може да оплоди собствените си клетки, за да създаде потомство, което носи смесица от гените, наследени от него и родителите му. По-реалистично е обаче техниката да позволи на жените, чиято плодовитост е бил унищожена от противоракови лекарства или лъчетерапия, за да имат собствени деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!