Изпращайте ни новини на email адрес: bingonovini@mail.bg или ни пишете на лично съобщение във нашата facebook страница: www.facebook.com/bingonovini

Парадът в Москва – по-скромно и с оръжие от сирийската кампания

Военният парад на Червения площад в Москва, с който в Русия от десетилетия се отбелязва краят на Втората световна война в Европа, този път ще бъде най-скромният от 3 години насам. Това се отнася както за използваната техника, така и за предвидените разходи.

Като основна причина руските медии сочат нуждата да се пестят средства от подложената на международни санкции страна, но също и защото през миналата година бе отбелязана 70-годишнината, а през 2014 г. трябваше да се направи демонстрация веднага след анексирането на Крим.

Московчани вече можаха да видят генералната репетиция с участието на 10 000 военни, 71 самолета и хеликоптера и около 100 единици сухопътна техника.

Миналата година на парада, бойкотиран от почти всички западни и европейски лидери имаше 16 000 военни, включително представителни роти от няколко други държави, 143 самолета и хеликоптера и 193 единици наземна техника.

Разликата се усеща и в публично обявените разходи – около 210 млн. рубли, докато за 70-годишния юбилей те бяха над 810 млн. Рубли. Миналата година близо 200 млн рубли струваше само празничният концерт-спектакъл в центъра на Москва

Ако акцентът през 2014 г. бяха въздушно-десантните войски, участвали в превземането на властта в Крим, сега медиите насочват вниманието си към частите, преминали през боеве в Сирия. Това ще е видимо в небето над Кремъл, тъй като сирийската кампания е преди всичко на бойната авиация.

Това включва фронтови бомбардировачи Су-24 и Су-34, "летящите танкове" Су-25, многоцелеви изтребители Су-30 и Су-35 от най-новото поколение 4++ съвсем доскоро бяха на базата "Хмеймим" край Латакия.

Русия ще демонстрира и стратегическите си бомбардировачи Ту-22, Ту-95 и Ту-160 – такива самолети извършиха само около 180 от над 9500 полета в Сирия, но с тях бяха използвани в реални удари крилати ракети и друго оръжие.

Сирийската кампания ще присъства и сред хеликоптерите - Ка-52 и Ми-28Н все още действат на страната на Башар ал Асад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНГО Новини не носи никаква отговорност за съдържанието на коментарите!